Vis indkøbskurvenTil kassenMin Konto
 

Guide til RC LiPo batterier

Lithium batterier er den foretrukne strømkilder til de fleste elektriske modeller i dag. Batterierne kan afgive store strømmængder og har mange milliampere kontra deres vægt. At bruge dem rigtigt og oplade dem ordentligt er desværre lidt af en opgave i sig selv. Der er mange ting man bør vide, før man forsvarligt kan anvende Lithium batterierne i sine modeller.

Opladning og sikkerhed med LiPo batterier.
Lithium celler skal oplades meget anderledes end NiCd eller NiMH celler. De kræver en speciel oplader specielt designet til at oplade Lithium med. Generelle opladere som kan oplade Lithium og ion batterier kan også oplade Lithium-polymer batterier, forudsat at celleantallet er korrekt. Du må ALDRIG oplade Lithium celler med en NiCd eller NiMH batterioplader som ikke har et LiPo program. Det er meget farligt og kan i værste fald udløse en eksplosion.

Lithium -  Hvad for en fisk ?
Lithium Polymer batterier bruges i rigtigt mange forskellige elektroniske enheder. Mobiltelefoner, bærbare computere, hybrid biler, høreapparater blot for at nævne nogle få stykker. De er magen til Lithium Ion batterier, i det, at de begge har en nominel spænding på 3,7 volt pr. celle. Uens er de i, at de ikke begge har et hård metalhylster men snarere en fleksible plastik isolering rundt om kemikalierne indeni. De "normale" Lithium Polymer batterier er tynde og rektangulære i formen. Grunden til at vi bruger dem i vores modeller er, at de er betydeligt lettere end sammenlignelige NiCd eller NiMH batterier, hvilket gør at modellerne flyver, kører eller sejler længere tid ad gangen.

Lithium spænding og celleantal.
LiPo batterier opfører sig anderledes end NiCd og NiMH batterier gør når de oplades og aflades. Lithium batterierne er fuldt opladet, når hver enkelt celle har en spænding på 4,2 volt. Dvs. det du måske kender som et 11,1 volts 3-cellet LiPo batteri har en spænding på 12,6 volt når det er fuldt opladet. Omvendt er hver celle total afladet når celle spændingen er nede på 3,0 volt. Altså 9,0 volt ved det omtalte 11,1 volts 3-cellet LiPo. 
Det er meget vigtigt ikke at overskride både den høje spænding på 4.2 volt og den lave spænding på 3,0 volt pr celle. Overskrides disse grænser er du næsten sikker på at dit batteri er dødt ved næste brug af batteriet. Er du heldig at batteriet overlever en enkelt gang kan jeg ikke råde dig til at overskride grænserne igen da batteriet så med garanti vil tage skade. Måden du sikre dig mod at du ikke kommer under 3,0 volt mens du bruger din model, er at bruge spændings cutoff  (LVC)  i din elektroniske hastighedskontrol (ESC). Det er vigtigt at bruge en programmerbar ESC, da den korrekte spændings cutoff er afgørende for dine batteriers levetid. Indstil din ESC til cutoff ved 3,3 volt per celle, så er du sikker på, at batteriet ikke tager skade og du har på den måde stadig lidt strøm tilbage, hvis din flyver bliver nød til at cirkulere en omgang mere inden den kan lande. Husk at når jeg skriver at batterierne er tomme ved 3,0 volt er de tomme der. Tomme som i din model kan ikke længere styres… Har din ESC en automatisk Lithium mode, så brug denne. ECS`en vil måle sig automatisk frem til antallet af celler på dit batteri og indstille auto cutoff passende for at beskytte batteriet. Har du tidligere brugt NiCd eller NiMH batterier i din model og skifter til Lithium-Polymer batterier skal du sikre dig at LiPo batteriet afgiver korrekt spænding til dit udstyr. Hvis du brugte 6 til 7 runde celler før (7,2-8,4 volt) skal du regne med at du skal bruge et 2-cellet LiPo. (2 gange 3,7v = 7,4 volt).

Afladning og opladning. (C tallet og S tallet).
Batteriets C tal indikere hvor hurtigt et batteri kan aflades eller oplades. 1C betyder batteriets ampere kapacitet i en time. 2C betyder batteriets kapacitet gange 2 i en time osv. osv.
Alle RC batteriers kapacitet er angivet i milliampere timer (mAh).
Hvis et batteri er på 2000 mAh, betyder det at det er på 2 ampere (1000 mAh = 1 amp) og du kan aflade det med 2000 mAh i en time før det er tømt.
C tallet er således baseret på batteriets kapacitet. Trækker din elektronik i din model f.eks. 6 ampere tømmes 2000 mAh batteriet, med 3C. (6000 mAh/ 2000mAh = 3C). Alle batterier har begrænsninger på, hvor hurtigt de kan afgive og optage strømmen. Derfor parallelt kobles batterierne ofte, hvis man har en model der trækker en stor strømstyrke. Når 2 batterier er koblet positiv til positiv og negativ til negativ, er de parallelt forbundet og bliver ligesom et batteri med dobbelt kapacitet. 
S tallet på LiPo batterier repræsenterer antallet af celler i serieforbindelse i pakken. 3S betyder at der er 3 celler i serie. 4S betyder  4 serieforbundet celler osv. osv. 

Hvilke batterier skal man købe?
Med så mange batteri mærker på marked og et Internet med massevis af forum indlægs kan det være rigtigt svært at finde ud af hvad der er gode LiPo batterier og hvad der er det rene skrald. For der er stor forskel på dem. Den bedste måde at finde ud af hvad det bedste batteriet er, er at se på en graf over batteriets ydeevne. Desværre er disse grafer svære at opstøve (fordi der er mange dårlige batterier på marked) på de forskellige batterier, så det bedste råd der kan gives til dette spørgsmål er. Undersøg hvad andre mennesker bruger i succesfulde el opsætninger der svarer til det du skal bruge.
Det kan godt betale sig at lære noget om watt, volt og ampere. Forståelsen af ​​disse begreber er uden for rammerne af denne guide, men det vil være en god investering for dig at lære noget om dette. Ikke kun for at finde ud af hvilke batterier er bedst, men også for den generelle el-opsætninger i dine elektriske modeller.

Om Lithium batteri temperatur.
Lithium batterier er som de fleste mennesker også er. De kan godt lide varme, men alligevel ikke for meget. Om vinteren så prøv at holde dine batterier væk fra kulden så godt som muligt. Opbevar dem i bilen, mens du tømmer nogle andre batterier, eller pak dem ind i et tæppe hvis de skal ligge på græsplænen og vente. Når du anvender dine batterier kan de godt blive ret varme. Det gør ikke så meget så længe de ikke kommer over 70 graders celsius. Dette forlænge batteriernes levetid. En god måde at måle temperaturen på, er en håndholdt IR måler eller termogun. Disse kan købes i de fleste hobby forretninger til omkring en 200 kr.

Der er 0 varer i kurven

Nyt!
Blade mcpx BL Microheli Alu Carbon Landing Gear
Stand Nyt og 100% i orden. Alder Nyt Passer til Blade mCP X BL Materiale

© Copyright Dansk Informations Service 2007 - 2023 - Alle Rettigheder Forbeholdes.